Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Nedir Nasıl Yapılır?

07.03.2023
Genel Cerrahi

Bu yöntemde amaç; midenin hacim olarak kapasitesini küçültmektir. Midenin %80’ini laparoskopik ameliyatla (kapalı yöntemle) geride yemek borusu genişliği kadar bir bölüm kalacak şekilde zımbalanarak çıkarılmasıdır. Geride kalan midenin şeklinden dolayı tüp mide ameliyatı denilmektedir.

TÜP MİDE AMELİYATI TEKNİĞİ

Genel anestezi altında laparoskopik yöntemle 4 veya 5 adet küçük delikten yapılmaktadır. Midenin %80’lik kısmı stapler denilen aletlerle zımbalanıp kesilerek çıkarılmaktadır.

KİMLER TÜP MİDE AMELİYATI OLABİLİR?

1- 18-65 yaş arası olanlar,

2- VKİ (Vücut Kitle İndeksi) 35’in üzerinde olanlar,

VKİ + Kişinin kilosunun, boyunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin, bir kişi 110 kg ve boyu 1.70m ise;

VKİ;  110/ 1.7 X 1.7 = 110/2.89= 38.06

VKİ: 38 olarak hesaplanır.

3- VKİ 30-35 arası olup ek olarak kilolara bağlı yandaş hastalığı olanlar (yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, uyku apnesi, kalp yetmezliği vs.),

4- Kilo vermek için diğer tedavi yöntemlerini deneyip başarısız olanlar.

TÜP MİDE AMELİYATI TABURCULUK SONRASI

5 Yıl Diyetisyen Takibi

5 Yıl Doktor Kontrolünde Olmak

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI NE KADAR KİLO VERİLİR?

En fazla kilo verimi ilk 6 ayda olur. Ameliyata girdiğiniz kilonuzun ortalama %40’ı ve daha fazlası ilk bir yılın sonunda verilir.

HASTANEDE YATIŞ SÜRESİ

Ortalama 3 gündür.

AMELİYAT SONRASI İŞE DÖNME

Hastaların çoğunluğu 10.günde işe dönebilir.Bu süre daha kısa da olabilir. (4-5 gün gibi)

NORMAL GIDAYA NE  ZAMAN GEÇİLİR?

1.ayın sonunda diyetisyenin yönlendirmesiyle de normal gıdalara yavaş yavaş başlanabilir.

Yazan: Opr. Dr. Davut BALCI

Konu ile iligi daha detaylı bilgi almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz.

Genel Cerrahi bölümünü yakından tanıyın