Bebeklere dünyaya geldikten sonraki ilk 6 ay boyunca gereksinim duydukları besin öğelerinin tamamını tek başına sağlayabilen anne sütü bebekler için mucizevi özelliğe sahiptir. Özellikle doğumun hemen ardından gelen ve “kolostrum” olarak da bilinen sarı süt çok önemlidir. Bunun nedeni kolostrumun ve anne sütünün bebeği olası hastalıklara karşı koruma görevini üstlenmesidir.
Anne sütü bebeklerin ilk 6 ay boyunca gereksinim duydukları protein, demir, yağ, vitamin gibi her tür besin değerine sahip ideal bir besin kaynağıdır. İçerisinde bulunan koruyucu maddeler bebeğin olası enfeksiyonlardan korunmasını sağlar. Anne sütündeki suyun ve vitaminin yeterli miktarda olması sayesinde bebeğe ek olarak su verilmesi gerekmez. Sahip olduğu özellikler anne sütünü bebekler için yaşamsal öneme sahip bir besin haline getirir.
Ayrıca emzirme süreci bebeğin annesiyle arasında sevgi dolu bir bağ gelişmesini sağlayan en iyi iletişim yolu olarak kabul edilir. Bebeği ishal ve solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan koruyan anne sütü tüm bunlara ek olarak bebeklerin çene ve diş gelişiminde de önemli bir rol üstlenir. Anne sütü ile beslenen çocuklar astım, çocuk diyabeti ve alerji gibi hastalıklara karşı daha dirençli bir yapıda olurlar.
Anne sütünün içerisinde yeterli miktarda demir bulunduğundan anne sütüyle beslenen bebeklerde kansızlık sorunu yaşanmaz. Pişik, kabızlık ve karın ağrısı gibi sorunların daha nadir yaşandığı bebeklerde anne sütü aynı zamanda bebeğin bedensel, ruhsal ve zekâ gelişimine katkıda bulunur.
ANNE SÜTÜ KAÇ AYLIĞA KADAR ALINMALIDIR?
Bebekler için en iyi ve en doğal besin olan anne sütü normal doğum haftasında dünyaya gelen ve sağlıklı her bebeğin ihtiyaçlarını 6 aylık olarak kadar tek başına karşılama özelliği taşır. 6 aylıkla birlikte bebekte aşamalı olarak ek gıdalara başlanması ve ek gıdalar eşliğinde olmak kaydıyla en az 1 yaşına kadar bebeğin emzirilmesine devam edilmesi tavsiye edilir.
Eğer bebeğe anne sütü verilemiyorsa mümkün olduğu takdirde formül mama ile beslenmesi ancak bu imkân bulunmuyorsa hayvan sütleri verilmesi gerekir.
ANNE SÜTÜ NASIL ARTIRILIR?
Emzirme dönemindeki annelerin her gün en az 10 ila 12 bardak su tüketmesi, anne sütünün artmasını sağlayan etkenler arasında yer alır. Anne sütünün yaklaşık %87’si sudan oluştuğundan emzirme döneminde tüketilen su miktarının normal gereksinimlerden fazla olmasına özen gösterilmelidir. Anne sütünü artıran çeşitli gıdalar ve bitkiler de vardır.
Baklagiller en iyi demir kaynakları arasında yer almalarının yanı sıra annenin süt miktarının ve kalitesinin de artmasını sağlar.
Kara lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; kalsiyum, folat, demir ve A vitamini yönünden zengin olduklarından anne sütünün kalitesini artırır. İçerdikleri fitoöstrojenler ise süt miktarını çoğaltma görevini üstlenir.
Emziren annelerin diyetinde mutlaka fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlara yer verilmelidir. Vücut tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan alınması gereken yağlar açısından zengin olduklarından anne sütünün kalitesinin artırılmasına önemli bir rol oynarlar.
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz