02.03.2023
Kulak Burun Boğaz

Bademcik Ve Geniz Eti Hastalıkları Kulak Burun Boğaz Polikliniğinde Sık Rastlanan, Yaşam Standartını Düşürerek Çocukların Büyüme Ve Gelişmelerini Olumsuz Yönde Etkileyen Hastalıkların Başında Gelmektedir.

Hastanın Muayenesinde Burun İçi Ve Ağız İçinden Yapılan Endoskopik Muayene Geniz Etinin Büyüklüğünü Değerlendirmede Ve Ameliyat Kararı Vermede Yardımcı Yöntemlerdir. Gerekli Olduğu Durumlarda Görüntüleme Yöntemleri Ve Ağız İçinden Parmakla Geniz Etinin Muayenesi Yapılabilir.

Geniz Eti Ameliyatları Genel Anestezi Altında Ağız İçinden Kapalı Olarak Yapılan Kısa Süreli Bir İşlemdir. Genellikle Önemli Bir Komplikasyona Yol Açmamaktadır. Bununla Birlikte Cerrahi Sonrası Kısa Süreli Boğaz Ağrısı, Hafif Kanama, Kulak Ağrısı Ve Burun Tıkanıklığı Görülebilir.

Ameliyat Sonrasında Hastanın 4-5 Gün Sıvı Ve Ilık-soğuk Gıdalar Tüketmesi Gerekir. Ağrı Şikayetleri İçin Ağrı Kesiciler Ve Luzum Halinde Antibiotikler Kullanılır.

BADEMCİK

Bademcikler Ağız İçinde Yan Duvarlarda Ve Arkada Yerleşen Bir Çift Oval Veya Yuvarlak Şekilli Yapılardır. Boğazın İki Yanında Birer Adet Bulunur.

Bademciklerin Ameliyatla Çıkarılması Kararı Bademciklerin Büyüklüklerine, Ne Sıklıkta Ve Şiddette İltahap Oluşturduğuna Göre Verilir.

• Bir Yılda Yediden Fazla, İki Yılda Yıl Başına Beşten Fazla, Üç Yılda Yıl Başına Üçten Fazla Tekrarlayan Bademcik İltahabı,
  • Yılda Bir İki Defa Bademcik İltahabı Geçirmesine Rağmen İlaç Tedavisine Direnç Gösteren, İş-güç Veya Okul Devamsızlığına Neden Olan Şidetli Bademcik İltahabı,
  • Bademciklerde Apse Oluşumu,
  • Yeme Güçlüğü Ve İştahsızlığa Sebeb Olacak Derecede Büyük Bademcikler,
  • Nefes Alma Güçlüğü, Horlama Ve Gece Nefes Darlığına Sebep Olacak Derecede Büyümüş Bademcikler,
  • Tümör Şüphesi Uyandıracak Asimetrik Bademcik Büyümeleri,
  • Bademcik Taşı Denilen Kirli Beyaz Renkli Ve Ağız Kokusu Yapan Oluşumların Varlığında Bademciklerin Ameliyatla Alınmaları Gereklidir.

Bademciklerin Muayenesi Direk Görüş Altında İyi Bir Aydınlatma Ve Dil Basacağı Yardımıyla Kolaylıkla Yapılabilir. Bu İşlem Endoskop Yardımıyla Da Yapılabilir.

Bademcik Ameliyatları Ağız İçinden Genel Anestezi Altında Yapılan 30-45 Dakika Süren Operasyonlardır.

Ameliyat Sonrasında Bulantı, Kusma, Karın Ağrısı, Kas Ağrıları Olabilir. Nadiren Ameliyat Sırasında Ve Sonrasında Hastanede Kalış Süresini Uzatan Kanamalar Olabilir.

Ameliyat Sonrası Hastalar 7-10 Gün Yumuşak Sıvı Gıdalar İle Beslenir. Ağrı Kesiciler Ve Gereken Durumlarda Antibiotikler Kullanılır.

Kulak Burun Boğaz bölümünü yakından tanıyın