Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?
Rahim duvarı kalınlaşması, rahim içi duvarının normalden fazla kalınlaşması ile ortaya çıkan bir durumdur. Rahim iç duvarı, âdet döngüsünde salınan hormonların etkisiyle olası bir gebeliğe hazırlık amacıyla bir miktar kalınlaşır. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda pul pul dökülerek tekrar incelmeye başlar. Kanama olarak dışarı atılan bu dokunun normalden fazla kalınlaşması ise rahim duvarı kalınlaşması olarak tanımlanır.
Tedavi edilmediğinde belirli durumlarda kansere dönüşebilen bu rahatsızlık, aşırı miktarda kan kaybına yol açarak veya hayat kalitesini bozarak ciddi sağlık problemlerine de yol açabilir.
RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI BELİRTİLERİ
NORMAL ADET; 21 -35 gün aralıklarla ,yaklaşık 2 – 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
- Adetin normalden uzun sürmesi,
- Adet kanaması miktarında artış,
- Düzensiz adet kanamaları,
- Ağrılı âdet dönemleri,
- 2 adet arasının 21 günden kısa olması,sık adet görme,
- Adet dönemleri arasında kanama ya da kahverengi lekelenmeler olması.
RAHİM KALINLAŞMASI TANI/TEDAVİ
Hastaneye başvuru sonrası, doktor öncelikle hastanın yaş, doğum sayısı, hastalıkları, ilaç kullanımı vb. gibi durumları, öyküsünü sorgular. Rahim duvarının ölçümü için karından veya vajinal ultrason yapar. Şüpheli bir kitle, polip vb. varlığında biyopsi ile doku üzerinden örnek alınarak laboratuvar ortamında incelenir. Yaş, ek hastalık, ultrason bulgusu gibi bazı durumlarda dilatasyon ve küretaj yöntemiyle de rahim duvarından doku örneği alınır (parça alma ) ve patoloji bölümünde incelenir. Histeroskopi de hastalığın tanısı için kullanılabilir. Bu yöntemle rahim içinden doku alınabilir ve gerekli görüldüğünde dilatasyon ve küretaj işlemi de yapılabilir.
- Medikal/ilaçla tedavi seçenekleri uygunsa krem, oral tablet, vajinal krem, enjeksiyon ya da rahim içi araç gibi seçenekler.
- Dilatasyon ve küretaj uygulaması bazı durumlarda tedavi için yeterli.
- Patolojik inceleme yapıldı ise (parça alma,küretaj,histereskopi vb) patoloji sonucuna göre ilaç, spiral, rahmin tamamen alınması.
RAHİM KALINLAŞMASINDAN KORUYABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler progesteron hormon üretimini destekler; Domates, kabuklu kuru yemişler, ay çekirdeği, ceviz, dereotu, ıspanak, karalahana, avokado, Bektaşi üzümü , C vitamini bakımından zengin besin kaynakları. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir. Medikal tedaviye destek olarak bitkisel/doğal besinler kullanılabilir.
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir. Medikal tedaviye destek olarak bitkisel/doğal besinler kullanılabilir.
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileriniz varsa sağlık taramalarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dileriz.