07.03.2023
Kardiyoloji

Kış Aylarında Kalp Sağlığı İçin Yapılabilecek Şeyler

Havalar soğudukça kalp sağlığınıza daha da fazla önem vermeniz gerekir. Çünkü soğuyan havalarla birlikte vücut direncimiz düşer ve hastalıklara karşı daha savunmasız oluruz.

Kış mevsiminde virüsler ve hastalıklar genellikle aileleri, okulları ve iş ortamlarını etkiliyor. Bu nedenle sağlığımızı korumak ve grip, soğuk algılığı gibi hastalıklardan kaçınmak için bir çok önlem alıyoruz. Fakat soğuk hava daha az bilinen bir tehdit oluşturabilir: kalp rahatsızlıkları. Bazı durumlarda, soğuk hava, mevcut kalp rahatsızlığı olan kişilerde kalp krizi dahil olmak üzere kardiyovasküler olayları tetikleyebilir.

Çalışmalar soğuk hava ve kalp sağlığı arasındaki bu bağlantıları göstermiştir:

• Hastaneye yatış ve kalp krizinden ölümler, sıcaklıklar düştüğünde zirveye ulaşır
  • Mevcut kalp hastalarında kalp yetmezliği riski kışın dört ila beş kat artar

Soğuk havalarda, kalbinizin sizi sıcak tutabilmesi için daha çok çalışması gerekir. Aynı zamanda, düşük sıcaklıklar kan damarlarının daralmasına neden olarak sınırlı kan akışına neden olabilir. Bu, kalp dahil önemli organların oksijenden mahrum olabileceği anlamına gelir.

Yaşlı yetişkinler ve kalp sorunları olan insanlar, soğuk havalarda tetiklenen kardiyak olaylara karşı en savunmasız kişilerdir. Soğuk havalarda yapılan herhangi bir şiddetli aktivite, kalp üzerindeki stresi artırabilir ve göğüs ağrısı, kalp krizi, çarpıntı ve hatta kalp yetmezliğine yol açabilir.

Soğuk havaya hazırlıklı olmak ve aşırı aktiviteden kaçınmak, kardiyovasküler olaylar için genel riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Artan Hastalık ve Komplikasyon Riski

Kış başka sorunları da beraberinde getirebilir. Kalp sorunu olan kişilerde grip ve zatürree gibi göğüs enfeksiyonları riski daha yüksektir. Bu ciddi hastalıklar kalbe fazladan baskı yapabilir.

Kalp Problemlerinde Uyarı İşaretleri

Özellikle kış aylarında, kalp rahatsızlığına neden olabilecek belirtilere dikkat edin. Uyarı işaretleri şunlardır:

• Göğüs ağrısı,çarpıntı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Aşırı terleme
  • Nefes darlığı

Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, özellikle daha önceden kalp rahatsızlığı tanısı almışsanız hemen bir doktora ulaşın.

Kalbinizi Soğuk Havalarda Güvende Tutmanın İpuçları

Sağlıklı Beslenin

Beslenmeniz, kardiyovasküler sağlığınızın korunmasında büyük rol oynar. Balık (somon ve sardalye gibi), fındık, çilek ve diğer meyveler, baklagiller ve patates, kırmızı biber, ıspanak ve havuç gibi antioksidan bakımından zengin sebzeler tüketmeye gayret edin.

Üstünüzü Sıcak Tutun

Vücudunuz ne kadar sıcak olursa, kalbinizin soğuk sıcaklıklarda doğru şekilde pompalanması o kadar kolay olur. Yüzünüzü korumak, soğuk havanın ciğerleriniz üzerindeki etkisini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Bir şapka giyin ve ağzınıza bir fular sarın; böylece soluduğunuz hava sıcak olur.

Grip Aşısı Olun

Grip, zatürree ve diğer göğüs enfeksiyonları kalp hastalarında daha büyük problemlere yol açabilir. Enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olmak için her zaman grip aşısı yaptırdığınızdan emin olun.

Egzersiz Alışkanlıklarını Değiştirme

Günlük yürüyüşünüzü ılık olan öğleden sonraya kadar erteleyin. Eğer soğuklar dışarı çıkmanızı engelleyecek kadarsa egzersizlerinizi evin içerisinde yapın.

Ayrıca, fazla zorlamadan kaçınmak önemlidir. Hasta bir kalp zaten normalden daha fazla çalışır, bu yüzden soğuk koşullarda yorucu egzersiz kardiyovasküler sisteme potansiyel olarak tehlikeli bir yük getirebilir. Bu nedenle ve esneme gibi hafif egzersizleri deneyin.

Tansiyonunuzu Kontrol Edin

Kan basıncı kışın yükselme eğilimindedir, bu nedenle güvenli bir durumda olmalarını sağlamak için seviyelerinizi sık sık izlemek iyi bir fikirdir.

Sadece kışın değil tüm yıl boyunca kalbinize iyi bakmanız önemlidir. En sevdiğiniz aktivitelerin, arkadaşlarınız ve ailenizle geçirdiğiniz vakitlerin tadını çıkarmaya devam edebilmeniz için egzersizler, beslenme  ve yaşam tarzınızı nasıl değiştirebileceğiniz konusunda mutlaka doktorunuzla konuşun.

Eğer herhangi bir kalp hastalığınız yoksa ve 40 yaş üzerinde iseniz yılda bir kez kardiyoloji muayenesi ve kan tetkikleri ile kontrol yaptırmalısınız.

Kardiyoloji bölümünü yakından tanıyın