OVARİAN KİST NEDİR?

Yumurtalık kistleri olarak da bilinen ovarian kistleri, bir yumurtalıkta veya yumurtalık yüzeyinde bulunan sıvı dolu keseler veya ceplerdir.

Kadınlarda uterusun her iki tarafında, her biri şekil ve büyüklük olarak bademe benzeyen iki yumurtalık vardır. Yumurtalıklarda gelişen ve olgunlaşan yumurtalar (ova), çocuk doğurma yılları boyunca aylık olarak salınır. Yumurtalık kisti yumurtlama dönemine sahip olan herhangi bir kadın için normaldir.

Birçok kadın, bir şekilde yumurtalık kistine sahip olmuştur. Çoğu yumurtalık kisti rahatsızlık vermez veya çok azdır ve zararsızdır. Çoğunluk birkaç ay içinde tedavi olmadan kaybolur. Bu nedenle tüm kadınlar bir kiste sahip olduğunu bile bilmeyebilir.

Patolojik yumurtalık kistlerinin çoğunluğu iyi huyludur, sadece üreme ya da hormonal işlev görmezler, ancak nadir durumlarda, bazılarının anormal olması ve cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Yumurtalık kistleri – özellikle yırtılmış olanlar – ciddi semptomlara neden olabilir.

Patolojik bir kisti tespit etmenin veya normalden (çıkarılması gerekmeyen) ayırt etmenin en iyi yolu ultrason muayenesinden geçer.

YUMURTALIK KİSTİ SEMPTOMLARI NELERDİR?

Çoğu kist semptomlara neden olmaz ve kendiliğinden geçer. Ancak, büyük bir yumurtalık kisti bazı semptomlara neden olabilir:

• Pelvik ağrı – kist tarafında alt karın bölgesinde donuk veya keskin bir ağrı
  • Karnınızda dolgunluk veya ağırlık
  • Şişkinlik

Eğer ki; ani ve şiddetli karın veya pelvik ağrısı yaşıyorsanız veya ateş veya kusma ile ağrı çekiyorsanız acil olarak doktora gitmeniz önemlidir.

Öte yandan, giderek artan sayıda kadın, birçoğunun böyle bir semptomu olmamasına rağmen, bir overian kistinin varlığını gösteren test sonuçları almaktadır. Bu nedenle semptom yaşamasanız bile düzenli olarak yapacağınız doktor ziyaretleri ve genel muayeneler ile kistlerin zararlı olanlarının erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz.

YUMURTALIK KİSTİNE NE SEBEP OLUR?

Çoğu yumurtalık kisti, menstrüel siklusunuzun (fonksiyonel kistler) bir sonucu olarak gelişir. Diğer kist tipleri daha az yaygındır.

Fonksiyonel yani işlevsel kistlerin oluşum sebebi:  Yumurtalıklarınız normalde her ay folikül adı verilen kist benzeri yapılar oluşturur. Foliküller, östrojen ve progesteron hormonlarını üretir ve yumurtladığınızda yumurta bırakır. Aksi takdirde fonksiyonel kiste dönüşebilir.

İşlevsel kistler genellikle zararsızdır, nadiren ağrıya neden olur ve genellikle iki veya üç adet döngüsü içinde kendiliğinden kaybolur.

Adet döngüsünün normal işleviyle ilgili olmayan kist türleri ise şunları içerir:

• Dermoid Kistler: Ayrıca teratomalar olarak adlandırılırlar, bunlar embriyonik hücrelerden oluştuğu için saç, cilt veya diş gibi dokular içerebilir. Nadiren kanserlidirler.
  • Kistadenom: Bu kistler bir yumurtalığın yüzeyinde gelişir ve sulu veya mukoza malzemesi ile doldurulabilir.
  • Endometrioma: Bu kistler, uterin endometrial hücrelerin uterusunuzun dışından (endometriozis) büyüdüğü bir durumun sonucu olarak gelişir. Dokulardan bazıları yumurtalıklarınıza eklenebilir ve bir büyüme oluşturabilir.

Dermoid kistler ve kistadenomlar geniş olabilir ve bu da overin pozisyondan çıkmasına neden olur. Bu, yumurtalık torsiyonu adı verilen yumurtalıkta ağrılı baskı olasılığını artırır. Yumurtalık torsiyonu ayrıca yumurtalıktaki kan akışının azalmasına veya durdurulmasına neden olabilir.

YUMURTALIK KİSTLERİNİN ORTAYA ÇIKABİLECEĞİ RİKLER NELERDİR?

• Hormonal problemler
  • Gebelik. (Bazen, yumurtladığınızda oluşan kist, hamileliğiniz boyunca yumurtalıkta kalır.)
  • Endometriozis. (Bu durum uterus endometrial hücrelerin uterusunuzun dışında büyümesine neden olur. Dokulardan bazıları yumurtalıklarınıza eklenebilir ve bir büyüme oluşturabilir.)
  • Ciddi bir pelvik enfeksiyon. (Enfeksiyon yumurtalıklara yayılırsa, kistlere neden olabilir.)
  • Yeni bir yumurtalık kisti. (Bir tane kiste sahipseniz, daha fazlasının ortaya çıkma ihtimali muhtemeldir.)

Semptomlara sahip olmasanız da düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak risklerden uzak kalmanıza yardımcı olacaktır. Semptomlardan birine bile sahipseniz en kısa zamanda doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünü yakından tanıyın