Dişlerimize yediğimiz yiyeceklerin ve içtiğimiz sıvıların da etkisi olabileceğini biliyor muydunuz? Diş fırçalama, diş ipi kullanma, düzenli doktor randevuları, ağız bakım suları vb. her türlü önleyici ve koruyucu diş bakımını yaptırıyor ve ağız sağlığınıza çok dikkat ediyor olabilirsiniz. Ama, acaba yediğiniz şeylerin ağzınızı ve dişlerinizi nasıl etkilediğini biliyor musunuz?

Günlük hayatta severek tükettiğimiz ve vitamin deposu olarak gördüğümüz meyveler, bizim için sağlıklı beslenmenin normal ve  önemli bir parçasıdır. Meyveler nasıl ki vücut direncimizi arttırıyor, vitamin depolamamıza yardımcı oluyor ve hastalıklardan koruyorsa dişlerimizin sağlığına ve beyazlığına da katkıda bulunabiliyor.

Bu öğle arasında ya da akşam televizyon izlerken yiyeyeceğiniz meyvenin ağzınızı nasıl etkileyeceğini öğrenmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

AĞIZ VE DİŞLERİ KÖTÜ YÖNDE ETKİLEYEN MEYVELER

Muz: Hepimizin özellikle de çocukların sevdiği bir meyve olan muz hem tatlılarda hem de sabah kahvaltılarında sıkça tükettiğimiz bir meyve. Muzların, bol miktarda vitamin ve mineral içermelerine rağmen içerisinde yüksek oranda nişasta da vardır. Nişasta parçacıkları, dişlerinizin çatlaklarına kolayca yapışabilir ve bakterilerin büyümesini destekler.

Limon: Günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan ve buzdolaplarımızda her daim bulunan limonlar sizin de tahmin ettiğiniz gibi oldukça asidik bir meyvedir. Limonu her ne kadar tek başına tüketmek yerine salataya ya da içeceklere suyunu sıkmak , suyuyla limonata yapmak ya da dilimleyerek içeceklerimize atmak suretiyle kullanıyor olsak da zamanla, limonun yüksek asitliği dişlerinizin emayesine zarar verebilir ve aşındırabilir.

Ananas: Ananas da limon gibi asidik bir meyvedir ama sadece çok asitli değil, aynı zamanda içerisinde yüksek oranda şeker de bulundurur. Bu nedenle, çok fazla yemek diş ağrısını veya diş hassasiyetini tetikleyebilir.

Her ne kadar dişleriniz için kötü etkileri olacağını söylesek de tabii ki muz, limon ve ananasın bir sürü sağlıklı yönü ve faydası vardır. Dişlerinizi kötü etkileyebilecek olmaları onları tüketmeyeceğiniz ve asla yemeyeceğiniz anlamına gelmez. Sadece muz, ananas ve limon meyvelerini tükettikten sonra daha özenli davranmalı ve mutlaka üzerine su içmeli ve dişlerinizi fırçalamalısınız.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN YARARLI MEYVELER

Elma: İngilizlerin bir sözü vardır “Günde bir elma doktoru uzakta tutar”.  Elmanın çok sağlıklı bir meyve olduğu dünyaca bilinen bir şey. Peki kaç kişi elmanın dişlere de çok faydalı olduğunu biliyor? Bu hafif sert meyve dişlerinizi temizlemek için mükemmel bir araçtır. Aynı zamanda elmanın kendine özgü kokusu nefesinizi tazeler ve kötü ağız kokusu ile savaşır.

Çilek: Kırmızı meyveler arasında özellikle çocukların ve tatlıların favorisi olan çilek ağız ve diş sağlığımız için oldukça yararlı bir meyve. Çünkü çilekler  hem dişler için oldukça faydalı olan hem de sağlıklı diş etlerini destekleyen bir meyve. Çilek, vücudun kolajen üretimine yardımcı olan C vitaminine yüksek oradan sahiptir ve kolajen, diş etlerini korumaya yardımcı olmak için kritik bir öneme sahiptir.

Kivi: Tıpkı çilek gibi çekirdekli bir meyve olan kivi aynı zamanda onun gibi yüksek oranda C vitamini içerir ve kolajen üretimine yardımcı olur. Nasıl ki kolajen sayesinde daha parlak ve pürüssüz bir cilde sahip olabiliyorsanız, dişleriniz için de sağlıklı diş etlerine sahip olabilirsiniz. Bunların yanı sıra kivi, dişleriniz için en mükemmel gereklilik olan kalsiyumun depolanmasını sağlar ve bu sayede diş çeperinin sağlığını artırırken ağzınzdda bulunan asitleri de nötralize eder.

Tüm bu takviye meyvelerle dişlerinizin bakımına ve sağlığına yardımcı olabilirsiniz. Ama önemli olan ilk şeyin düzenli diş fırçalamak ve diş hekimi kontrolü olduğunu unutmayın.

Ağız ve Diş Sağlığı bölümünü yakından tanıyın